Monday, May 14, 2012

Formula 1 Spanyol nagydí 2012


Az elmúlt hétvége az F1 világnak és ennek kedvelőinek újra eseményekben gazdag pillanatokat nyújtott. A Barcelonai – Catalunya pályán zajló időmérő edzés is majd maga a nagydíj is. Az időmérő edzéseket gondmentesen L.Hamilton nyerte meg. Érdekes módon a második legjobb idő P. Maldonardo futotta akinek mondhatni nyugottan, hogy nagy májzlija volt a nagydíjra nézve. Ugyanis a FIA, Lewis Hamilton pole pozicióját  szabálysértés miatt elvette.  Az időmérőn elért minden idejét kitöröltek és megbüntették az angol pilótát aki rá lett kényszerítve, hogy a rajtrács utolsó poziciójáról kezdje a fuamot (ez elég drasztikus büntetés).

A Q3 útán az ezüst/piros állomszép járgányban nem maradt üzemanyag amiből a szervezők mintát vehessenek, ezt büntették tulajdonképpen. Az utolsó helyről való kezdés  Hamiltonnak nagyon nem tett jót, emiatt csak a 8. helyen fejezhette be az idény ötödik futamát. Maga a 66 körből álló Spanyol nagydíj rajtolása gond és balesetmentesen kezdődőtt. Igaz már a fuatm elején a 12. körben a német pilóta M. Schumacher hátulról nekiment B.Senna versenykocsijának és mivelhogy mindkét kocsi nagyon megsérült elhagyták a versenyt. Az incidenst az F1 stábja a futam után vizsgálta és az a döntés született miszerint a német pilóta hibálya volt, ezért  öthelyes rajtbüntetést kap az elkövetkezendő Monacói nagydíjon.

Véleményem szerint Webber és Massa nagyon rosz napot fogtak ki, gyakorlatilag semmit sem mutattak tudásukból, az ausztrál pilóta csak a 11. míg a Ferrari csapat máodik pilótája a 15. helyen végeztek. A Spanyol nagydíj az eddigi futamokhoz képest jóval gyengébnek bizonyult, sőt mondhatni, hogy kissé unalmas is volt de en block egy nézhető kis futamot láthattunk ahol a Williams–Renault örülhetett igazán P. Maldonárdo első győzelmével. Igaz ez az öröm csak másfél órát tarthatótt ugyanis a verseny után a Williams boxban ahol mindenki örvendett, fotózót, gratulát egymásnak, pezsgöztek, egyszercsak valami nagyot robbant (nem hivatalósan egy üzemanyag hordó).   A robbanás nagy lángokat okozott ami nagyon hamar szétterjedt és az egész Williams –Renault istálló begyulladt. A nagy lángok miatt abban a kis helyiségban nagyon nagy füst keletkezett ami kissebb nagyobb pánikot okozott.

A FIA hivatalós közleménye szerint 31 ember került ápolásra, füstmérgezés vagy más kissebb okok  miatt, de komolyabb sérülést senki sem szenvedett. A Williams csapat stábja és a Spanyol rendőrség nyomozást inditott annak érdekében, hogy kiderítsék az igazi okát ennek a kellemetlen nagyon nagy károkat okozó incidensnek (állitólag B.Senna kocsiján is több komoly égésí kár keletkezett). De erről maj írni fogunk miután több konkrét dolgot megtudunk.

A Lotus-Renault csapata az idei évad első Európai futámán újból nagyon jól teljesítettek, ez meg is látszott a végerdedményeken ahol K.Raikonen a harmadik illetve cspattársa Grosjean a 4. helyen végeztek és nagyon fontos pontokat szereztek ugy csapatuknak mint egyénileg is. S.Vettel hatodik pozición végezte a futamot K. Kobayashi mögött. Ami Buttont illeti aránylag gyenge nap, sok hiba, kilencedik pozició. Az idei évad ötödik futama már öt külömbőző pilótának volt kedvező, még senki sem duplázott, emiatt is kiváncsian várjuk a Monacói nagydíjat (Május 24-27).


A Williams - Renault istállónál keletkezett robbanás, tűz és füst megtekinthető itt.


Pontszerzők: P. Maldonardo -25pont, F.Alonso -18p, K. Räikkönen -15p, R. Grosjean -12p, K. Kobayashi -10p, S.Vettel -8p, N. Rosberg - 6p, L. Hamilton -4p, J.Button -2p, N. Hulkenberg -1p.

A versenysorrend az ötödik  futam után: S.Vettel -61pont,  F.Alonso -61p, L.Hamilton -53p, K. Räikkönen  -49p, M. Webber -48p, J. Button -45p, N. Rosberg -41p, R.Grosjean -35p, P. Malodonardo -29p, S. Perez -22p, K.Kobayashi -19p, P.di Resta –15p ...

Csapat sorrend az ötödik futam után: 1- RBR-Renault -109 pont, 2- McLaren-Mercedes -98 p, 3- Lotus-Renault -84p,  4- Ferrari -63p, 5- Mercedes -43p, 6- Williams-Renault -43p, 7- Sauber-Ferrari -41p, 8- Force India-Mercedes-18p,  ...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...