Thursday, June 7, 2012

Kolozsvári ünnepi könyvhét immár másodszor


Ma június 7.-én ünnepélyes keretekben nyitotta meg kapuit immár a második alkalommal a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A négy napig tartó rendezvényt a Romániai Magyar Könyves Céh, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete meg a Romániai Magyar Demokrata Párt közös szervezésével népünk legnagyobb királyának szülőháza előtti téren felállított színpadán,  H. Szabó Gyula a romániai Magyar Könyves Céh alelnöke nyitotta meg nagy létszámú közönég előtt. 


A Bogáncs néptánccsoport


Az előző évben (2011), 70 év szünet után újból megjelent Kolozsvári könyvnapokról csak egy kisebb beszámolót írtam arra  gondolva, hogy nekem mint magánszemély semmi nyernivalóm sincs e rendezvényt promotálni. Az idén viszont úgy döntöttem, mivelhogy lehetőségem van a világhálón szélesebb körben is bemutatni ennek a könyvhétnek a fontosságát és esetleg ha lehet e soroknak is köszönhetően  jobban rávenni az olvasóimat arra, hogy vásároljanak könyvet/ könyveket.


Markó Béla politikus és költő


Elsők között Markó Béla politikus és költő lett felkonferálva a színpadra akinek beszédéből egy kisebb részlet igen jól beillik az e heti könyvhét szellemébe: “ … A könyv kitart meggyőződésem szerint és kitart a magyar könyv is, de az is igaz, hogy nem magától.  Kisebb nagyobb Mátyás királyok kellenek, akik áldozni hajlandók a könyvre és a könyvért. Sokszor elmondtam, hogy általában sem hiszek a kultúra piaci jellegében, áru mivoltából. Nálunk pedig ebben a pillanatban azt is mondhatnánk, hogy a nemzei identitás egyenlő a kultúrával, egyenlő többek közt a könyvvel. Nem az akármilyen könyvvel, hanem az igazi, a jól kérdező és jól válaszoló művekkel!..


Kántor Lajos (világos zakó) és a díjazott Benkő Samu


A  Kolozsvár Társaság elnőke,  Kántor Lajos irodalomtörténész két oklevelet osztott ki a megnyitón. Az elsőt az erdélyi magyar, Széchenyi–díjas, Benkő Samu művelődéstörténésznek nyújtotta át,  köszönetét és elismerését fejezvén ki az olvasok nevében Kolozsvár és Erdély hagyományait továbbvivő könyves embernek”. A második oklevelet a 77. életévében járó Deák Ferenc grafikus kapta aki sajnos nem volt jelen a rendezvényen.

A rendezvény teljes programját megtekintheted itt.











No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...