Monday, June 25, 2012

Formula 1 Monacói nagydíj 2012


Az évad hatodik futama Május 27.—én újbol Monte Carlo híres utcáin került megrendezésre. Több csapat is fontos újjitásokat végeztek a versenyaútokon a Monacói nagydíjra; a Williams csapat a hátsószárnyat modósította, a Ferrari csapata a diffuzorokat, mig a Mercedeszesek a fékrendszert meg a felfüggesztést újjitották fel.  A kvalifikációkon a legjobb időt Michael Schumacher futotta meg, de mivelhogy az előző nagydíjon (Spanyol nagydíj) nekiment B. Sennanak emiat a FIA - 5 helyes rajtbüntetést szabott ki rá, így csak a 6.-ról indulhatott!

M.Webber jött ki ebből a szituációból jól hiszen ő indulhatott a pole pozicióból mert a Q3-ban a második legjobb időt futotta. A rajtrács második helyezetére peddig N. Rosberg került  fel. A futam nagyon optimális meteorólogiai viszonyok között kezdödttek, a levegő hömérséklete 22˚C volt, így majdnem minden pilótának megadatott, hogy megnyerhesse azt a nagydíjat amit mindenki nagyra éltékel. Egyrészt mert Albert herceg és Charlene hercegnő adja át személyesen a trofeát, másrészt mert ez a pálya a nehezen megnyerő pályák közé van sorolva. A rajtrács második sorából Hamilton és Grosjean rajtol őket peddig a harmadik sorban Alonso és Schumacher követik.

A verseny megkezdésekor baleset alakult ki, Grosjean összeütközött M. Schumacherrel és emiatt letört Grosjeannak a hátsó kereke. A törmelékek miatt beküldték a biztonsági autót és a birók jelezték, hogy az incidenst vizsgálni fogják (végül nem született büntetés, úgy itélték, hogy versenybaleset volt). A 78 körből álló futam első 30 körében nem igazán történt semmi érdekes, kivéve az abroncs cseréket. Sajnos mondhatom, hogy már a 60. körben járunk és igazán csak ettől a körtől lehet a futamról beszámolot írni.

 A 62. körben M. Schumacher technikai gondok miatt kénytelen lelasítani, emiatt több pilóta is megelőzi és 3 körre rá már kénytelen félbeszakítani a versenyt. Richiardo is a 67. körben kiesik és tulajdonképpen ettől a pillanattól kezdődően vált érdekessé a verseny merthogy az első 6 versenyző nagyon szoros, kompakt csoportot alkotva olykor 290 km/h sebességel száguldottak.   Senki sem tudtta volna megtippelni, hogy ki lesz majd a nyertes. Button kocsija a 72. körben megcsuszik és kis időre rá neki is befejeződik a futam.

A verseny nagyrészén az  éllen haladó Webber végül szép vezetés véget megnyeri a Monacói nagydíjat és ezáltal egy olyan szituáció alakul ki az F1 történelmében ami még nem is fordult elő soha. Nem volt még precedens a száguldó cirkuszban, hogy hat futamot hat külömböző pilóta nyerjen meg. Másodiknak N. Rosber majd a dobogó legalacsonyabb fokára  F. Alonso álhatott.

Pontszerzők: M.Webber -25pont, N. Rosberg -18p, F.Alonso -15p, S.Vettel -12p, L.Hamilton -10p, F.Massa -8p, P. di Resta- 6p, N. Hulkenberg -4p, K. Räikkönen -2p, B. Senna -1p.

A versenysorrend a hatodik futam után: F.Alonso -76pont,  S.Vettel -73p, M. Webber -73p,  L.Hamilton -63p, N. Rosberg - 59p, K. Räikkönen  -51p, J. Button-45p, R.Grosjean -35p, P. Malodonado -29p,  S. Perez -22p, ...


Csapat sorrend a hatodik futam után: 1- RBR-Renault -140 pont, 2- McLaren-Mercedes -108 p, 3- Ferrarit -86p,  4- Lotus-Renaul -86p, 5- Williams-Renault -61p, 6- Sauber-Ferrari -44p, 7-Mercedes 41p , 8- Force India-Mercedes-28p,   ...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...