Monday, June 25, 2012

Formula 1 Kanadai nagydíj 2012


Június második hétvégén  került sor a 2012 - es Kanadai nagydíjra. Június 10.-én ideális körülmények között újból láthattuk ebben az évadban a száguldó cirkusz hetedik futamát.  A kvalifikáciokat Sebastian Vettel nyerte meg, második L. Hamilton míg a harmadik pozició F. Alonsonak kedvezett. A verseny balesetmentesen kezdődött, S.Vettel nagyon szépen kezdte a futamot és sok körön keresztül vezetett a Montreáli pályán.

Ebben az évben a Pirelli abroncsok nagyon megkavarták a 2012-es szezont, valójában más évekhez viszonyítva az istálók sokkal inkább kell a gumikra koncentráljanak és ezek kopásainak fügvényében vállaszák ki az ideális stratégiát. Az idény hetedik futama sajnos sem a Red Bull Racing-Renault csapatának, sem a Ferrarinak nem jött össze mivelhogy mindkét csapat az egykiállásos stratégiát vállasztotta ami egyertalán nem vált be (de erről picit késöbb). Massa nagyon szépen kezdi a versenyt de sajnos agreszív vezetése miatt a 6. körben már tévedett Webbert támadva, emiatt olyan fontos poziciókat veszített (4-ről visszaesett a 13-ra) és a futam végén csak a tízediken végzett.

P. Maldonado 5 poziciós rajtbüntetés kapott Monacóban amit itt Kanadában kellett véghezvinni. A 15. körben K. Räikkönen látványos manőverrel megelőzi J. Buttont és felkerül a második helyre, majd egy körrel késöbb S. Vettel kijön gumicserére így L. Hamiltom veszi át a vezetét. F. Alonso csak a 19. körben jön ki és szuper lágy abroncsokat kap. A versenynek ebben a szakaszában már érdekes és izgalmas a futam, Alonso megelőzi Hamilton és felkerül a második helyre. A Montreáli pálya sem Schumachernek sem Buttonnak nem kedvezett.

A 34. körben  L.Hamilton vezeti a mezőnyt Alonso és Vettel elött, de a 49. körben másodszor is gumicserére jön be. A vadi új szuper lágy gumival elkezdi az üldözést. Szemmel láthatóan kőrről kőrre nyeri a másodperceket az előtte pilótázok előtt. A Mc Laren istáló tudta, hogy a kevés kanyar ellenére a gumik nem fogják kibírni az egykiállásos futamot, emiatt két abroncsot váltottak Hamilton járgányán. Ez egy igen  jó stratégiai döntésnek bizonyult a verseny végére merthogy az utolsó körökben a Ferrari pilótájának a kerekei már annyira elkoptak, hogy az első helyről a 70. körben (az utolsó körben!) visszaeset az ötödik helyre.

Előszőr Hamilton előzi meg Alonsot majd Grosjean is meg Perez is (akik véleményem szerint nagyot teljesítettek és igen fontos pontokat szereztek csapatuknak), és végül Vettel is aki negyediknek végzett. A Kanadai nagydíj egy dinamikus, élvezetes futam volt ahol újbol egy olyan személy nyert aki ebben az évben még nem ált a dobogó éllén és ez a személy L. Hamilon. Monakóban volt hat győztes, itt Montreálban lett hét az egész világ csodájára!!
Kiváncsian várom az Eúropai nagydíjat ami Június 24.-én lessz megtartva Valenciában.

Pontszerzők: , L.Hamilton -25pont, R.  Grosjean -18p, S. Perez -15p, S.Vettel -12p, F.Alonso -10p, N. Rosberg -8p, M.Webber - 6p, -4p, K. Kobayashi-2p, F.Massa -1p.

A versenysorrend a hetedik futam után: L.Hamilton -88p, F.Alonso -86pont,  S.Vettel -85p, M. Webber -79p, N. Rosberg - 67p, K. Räikkönen  -55p, R.Grosjean -53p, J. Button-45p, S. Perez -37p, P. Malodonardo -29p,  ...


Csapat sorrend a hetedik futam után: 1- RBR-Renault -164 pont, 2- McLaren-Mercedes -133 p, 3- Lotus-Renault -108p,  4- Ferrari -97p, 5- Mercedes -69p, 6- Sauber-Ferrari -58p, 7- Williams-Renault -44p, 8- Force India-Mercedes-28p, 9- STR Ferrari 6p,  ...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...