Tuesday, May 1, 2012

A szépséges tavasz

Érdekes módon a tavasz nemcsak minket az embereket változtat meg  hanem a természetet is.

Berki szellőrózsa  (Anemone nemorosa)

Ha csak a mezei virágokat vesszük figyelembe, tapasztalhatjuk, hogy a kivirágzásuk alatt teljesen megváltoztatják  környezetüket. 


Szellőrózsa mező

A szellőrozsa például mindent beborít és képes egy egész virágmezőt kialakítani maga körül ami a legtöbb esetben igen látványos.


Salátaboglárka  (Raunculus ficaria)
A tavaszi virágok palettája írdatlan mennyiségű, számos fajt az ember nem is ismer név szerint. 

Kakasmandikó  (Erythronium dens -canis)
Túráink során tengernyi vadvirágot fotózhattuk és sok esetben csak kutatások során jöttünk rá, hogy tulajdonképpen mi is a neve az adott lencsevégre vett virágnak, mint például a nemrég megörökített kora tavaszi virágok közé tartozó Leánykökörcsin (tudományos nevén: Pulsatilla grandis) ami a 2011-es év vadvirága címmel is büszkélkedhetett (de erről bővebben egy másik beírásban).

Apró nőszirom (Pris pumila)

Bársonyos tüdőfű  (Pulmonaria mollis)

Mocsári golyahír  (Caltha palustris)

Kutyatej (Euphorbia)

Tavaszi lednek  (Lathyrus vernus)

Számos országban minden évben megválasztanak egy fajta vadon élő virágot amire az adott évben a többiekhez képest nagyobb figyelmet fordítanak. Ebben az évben, 2012-ben az év vadvirágát a Tavaszi hérics (tudományos nevén: Adonis vernalis) nyerte el.

Erdei szamóca  (Fragaria vesca)

A tavasz számunkra a  barangoló és a természetjáró szemszögéből nézve is fontos. Ilyenkor van rá a legjobb mód, hogy megfigyeld az ébredő világot, emellett szervezetünkből a tél alatt lerakodott esetleg felhalmozott zsírt is sokkal könyebben  el tudjuk égetni, szabályozni.

Indás pimpó  (Potentilla reptans)

Nagy általánosságban a tavasz virágait nagyon sokan kedvelik, nagyon szépek de itt előnyben részesítjük a vadvirágokat. Erdélyben már számtalan fokozottan védett növényfaj található, csak sajnos messzemenőleg sem elegendő más országokhoz viszonyítva.  

Pirosló hunyor  (Helleborus purpurascens)

Például Kolozsváron a Hóvirág (tudományos nevén: Galanthus nivalisutcasarki árusítása semmi gondot nem okoz a kiskereskedőknek, míg máshol kiemelten védett természeti értéknek van nyílvánítva (soha nem is értettem azokat a személyeket akik hóvirágot tettek vázájukba beltéri díszítés céljából).

Indás ínfű  (Ajuga reptans)

Ezek a vadvirágok a tavasz beköszöntését mutatják, sok személy részére csak egy egyszerű mezei vagy erdei virág, mások számára viszont kicsit több. 


Tavaszi kankalin (Primula veris)

A közeli felvételeken lehet igazán észrevenni sok faj valódi szépségét, érdekességét.


A zárójelben a virágok tudományos nevei vannak megnevezve latinul.

Folytatódik ...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...