Monday, April 23, 2012

Formula 1 Bahreini nagydíj 2012


Tudjuk, hogy a a Bahreini polgári lázadások miatt 2011-es évad negyedik nagydíja Kinában volt tartva. Ebben az évben viszont a FIA ugy döntött, hogy lesz Formula 1 Bahreini nagydíj, ami Április 22–én lett megszervezve Szahírban, 30km-re Bahrei fővárosától, Mánámától. A nagydíjra való előkészületek, valamint a pénteki szabadidő edzések aránylag eléggé feszült körülmények között zajlodtak, mivelhogy  a tavaly elkezdődött polgári tüntetések Hamad királysága ellen még mindig tartanak. Az időmérő edzések első két szakaszában senki sem gondolta volna, hogy a Q3 ban S.Vettel lesz a leggyorsabb, hiszen mindenki a Mercedesre tippelt.


Az 57 körből álló nagydíj helyi idő szerint 14 órakkor kezdődött. A Formula 1 történetében már 29 éve nem volt ilyen szituáció mint 2012 ben, hogy négy futamot négy külömböző versenyző, négy külömböző autóval nyerjen meg. Véleményem szerint a legjobb formában levő pilóta a Szahíri pályán K. Räikkönen volt aki mindvégig Vettel nyomában volt és aki egy fontos második helyezetet ért el a versenyen. A Lotus csapat örvendhetett nagyon, mert a dobogó harmadik helyén R. Grosjean állhatott aki már a verseny rajtjánál nagyon jól eljött és a 7. helyről pillanatok alatt a 3.-ra jött fel.  

A Ferrari második pilótája F.Massa úgyszintén nagyon jól kezdte a versenyt, de sajnos a futam végére a kilencedik poziciót tudhatta magának. Maga a verseny, a stratégiák meg a boxkiállások versenye volt, minden istáló a maga módján próbált minél jobban teljesíteni. A Mercedeshez viszonyítva ezen a futamon inkább a Renault motorral feszerelt kocsik voltak a topon. A versenyt Sebastian Vettel nyerte és a huszonöt pontal a ranglista éllére került. Természetesen vele együtt csapata is a száguldó cirkusz éllére tört százegy pontal. J. Buttonnak nagyon pekkes napja volt, az 54. körben gumidefektet kapot, a szerelők elháritották a boxban a hibát de viszont a verseny utolsó előtti körében motor problémák miatt kénytelen volt feladni a versenyt. 


A 2012-es év F1-es világbanoksága egyre érdekesebb, mondhatni, hogy még nagyon sok titkot rejt és izgalmas futamokat amit én is több millió rajongóval eggyütt kiváncsian várok. A következő futam (az 5.) Május 11-13 között Cataluniában a Santanderi Spanyol Nagydíj lesz mertartva.

Pontszerzők: s.Vettel -25pont, K. Räikkönen -18p, R.Grosjean -15p, M.Webber -12p, N.Rosberg -10p, P.di Resta -8p, F.Alonso - 6p, L.Hamilton -4p, F.Massa -2p, M.Schumacher -1p.

A versenysorrend a negyedik futam után: S.Vettel -53pont,  L.Hamilton -49p, M.Webber -48p, J.Button -43p, F.Alonso -43p, N.Rosberg - 35p, K. Räikkönen -34p, R.Grosjean -23p, S.Perez -22p, P.di Resta -15p, B.Senna -14p, K.Kobayashi – 9p ...

Csapat sorrend a negyedik futam után: 1- RBR-Renault -101 pont, 2- McLaren-Mercedes -92 p, 3- Lotus-Renault -57p,  4- Ferrari -45p, 5- Mercedes -37p, 6- Sauber-Ferrari -31p, 7-Williams-Renault -18p, 8- Force India-Mercedes-17p, 9- STR-Ferrari- 6p ...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...