Monday, March 26, 2012

Formula 1 Maláj nagydíj 2012


Sepang gyönyörű pályáján zajlott  le az év második nagydíja,  a maláj nagyíj ami helyi idő szerint 16 orakkor kezdődőtt. A szombati időmérő edzések első felét illetve a Q1-et és a Q2-öt gondmentesen, símán K. Räikkönen vezette aki nagyon precízen vezetett. A kvalifikációk utolsó felében  ( Q3-ban) viszont nagyon megváltoztak az erőviszonyok, merthogy a két McLaren pilóta feljött az első két helyre míg a német hétszeres világbajnok M. Schumacher a harmadik lejobb időtt futotta meg.  A negyedik pozícióra viszont az ausztrál pilóta  M. Webber kerűlt fel így K. Räikkönen csak a rajtrács ötödik helyezetéről kezdhette a vasárnapi versenyt. A világbajnoki címet őrző S. Vettel a harmadik vonalban csak hatodik helyet foglalhatta el.


A rajt megkezdése elött 10 percel elkezdett esni az eső igy a pilóták kényszerítve voltak az eső abroncsokra váltani. A verseny megkezdése után nagyon hamar, még a harmadik körben R. Grosjean kíesik. Az extrém esőzés miatt a 7. körben bejön a Safety Car és két körrel késöbb (9.-ben) a FIA stábbja úgy dönt, hogy biztonsági okok miatt piros zászlóval megszakítja a futamot.   Majdnem 60 perc szünet útán rajtolhattak újra a pilóták a biztonsági autó mögött aki csak a 13. körben távozott a pályáról.

Egy hibátlan kerékcsere véget Alonso a 16. körben veszi át a verseny vezetését.  Az 5, 543 km-es pálya gyorsaságí rekordját ebben az évben sem tudtta senki legyőzni ( best lap: 1: 34: 223 – JP Montoya -2004) viszont 2012 leggyorsabb körét az 53. körben K. Räikkönen (1: 40:722) tette meg. Nagyon sokat számított a boxban történő kerékcsere ideje, amit gyakorlatílag két csapat használt ki teljes mértékben és hibátlanul nagyon jól időzítve, a Sauber meg a Ferrari csapatai. Ez a verseny végeredményében meg is látszott hiszen mindkét istáló pilótái dobogon végeztek.


A Sauber csapat fiatal alkalmazottja S.Pérez - Formula 1 pilótai kariere során 20 futamot magamögött tudván most elősszőr léphetett dobogóra ( második lett). A világhállón ma már nagyon sokan írnak arrol, hogy egy esetleges összeeskűvés zajlodott le a tegnapi versenyen amikoris Péreznek lehetősége volt Alonsot megelőzni az 50. kőrig de mégsem tette meg (ez majd a következő periódusban derülki, hogy mennyire is igaz vagy hamis egy imformáció). És mivelhogy a pletykák nagyon hamar terjednek lehetséges hogy Pérez fogja lecserélni a Ferrarinál a közeljovőben – Massát.  

K. Kobayashi a 46. körben kiesik, míg M.Webber a 48-ban összeakad N. Karthikeyannal és visszaesik a 12 helyre, emiatt csak negyedikként végezte az év második  futamát.  S Vettel bal hátsó kereke defektet kap, vissza esik a 12-re és a maláj nagydíját pont nélkűl fejezi be! Kétségkívül a nap meglepetése az ezüstérmes Sergio Pérez volt aki a Sepangi nagydíjon szerzett 18 pontjával a versenysorrendben az ötödik helyet birtokolja 22 pontal!Pontszerzők: F.Alonso -25pont, S.Pérez -18p, L.Hamilton -15p, M.Webber -12p, K. Räikkönen -10p, B. Senna-8p, P.di Resta - 6p, J. Vergne -4p, N.Hulkenberg -2p, M.Schumacher -1p.

A versenysorrend a második futam után: F.Alonso -35pont, L.Hamilton -30p, J.Button -25p, M.Webber -24p, S.Perez -22p, S.Vettel -18p, K.Raikkonen - 16p, B.Senna -8p, K.Kobayashi -8p, P.di Resta -7p, J.Vergne -4p, D.Richiardo -2p, N.Hulkenberg – 2p, M. Schumacher -1p.

Csapat sorrend a második futam után: 1- McLaren-Mercedes -55 pont, 2- RBR-Renault -42 p, 3- Ferrari -35p,  4- Sauber-Ferrari -30p, 5-Lotus F1-16p, 6- Force India -Mercedes -9p, 7-Williams-Renault -8p, 8- STR Ferrari -6p, 9- Mercedes 1p ...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...