Sunday, March 18, 2012

Formula 1 Ausztrál nagydíj 2012

Március 18-án Melbourne-ben zajlott le 2012 első Formula 1 versenye ami érdekes,  dúsgazdag eseményekkel, látványos pilótázással és természetesen balesetekkel volt fűszerezve. A rajt igen kedvező volt a Mc Laren pilótáinak ugyanis a pole pozicióból indúló L. Hamiltont aránylag hamar megelőzte csapattára J. Button aki nagy formát mutatott és akinek kocsija az évadnyitó versenyen hibátlannak bizonyult. A tavaly év világbajnoka meglepő módon a rajtrács hatodik pozíciójáról kezdhette a versenyt.

A futam első felének legérdekesebb pillanatai a következők voltak: a második körben már láthattunk összeütközést ugyanis az újonc Romain Grosjean –Maldonardoval koccant, igyhát ő nem élvezhette a háromszáz kilóméteres sebességet. M Schumachernek sem volt jó napja merthogy kocsijának kapcsolószekrénye romlott el és igy kénytelen volt a versenyt feladni.

P.Maldonardo meglepően jól vezetet (az utolsó körig), aminek az eredménye a 33. körben látszott meg amikor is a leggyorsabb kőrt futott. A 37. körben V.Petrov kormánymű problémái miatt biztonsági okok miatt és a kocsi kiemelésse véget Safety Car jött be ami csak négy kőr után  vonult le a pályáról.  L Hamilton a futam harmadik felében nagyon precizen és ugyanabban az időben nagyon gyors tempoval vezeti kocsiját (47. kőrben ővé lett a leggyorsabb kőr).

A 49. kőrben Senna ütközött össze F. Massával akinek ez a hétvége nem igazán kedvezet (futam után az abroncsokra meg a kocsi egyensulyára panaszkodott) és mivelhogy az első szárnya nagyon megrongálódott kiált. M Webber a hazai pályán ebben az évben sem tudott győzni ugyanis ő csak a negyedik pozíción végzett. A nap legédekesebb pillanata az Ausztrál nagydíj utolsó körében történt amikor P. Maldonardo pilótázási hiba miatt elveszitette kocsija fölötti uralmát és a betonfalnak ütközött. A nagy sebesség miatt olyan erővel ütközött a falnak, hogy a balkereke egyből le is tört. 


Az 58 kőrből álló nagydíjat J. Button uralta és nyerte meg aki az interjúkon azt nyilatkozta, hogy “ jó érzés az új szezont győzelemmel kezdeni”. 34 fokos hőségben a hatodik helyről rajtóló S.Vettel másodikként zárta a versenyt míg végül a dobogó legalsó szintjére L.Hamiltom álhatótt.



Pontszerzők: J.Button -25pont, S.Vettel -18p, L.Hamilton -15p, M.Webber -12p, F.Alonso -10p, K.Kobajashi-8p, K.Raikkonen - 6p, S.Perez -4p, D.Ricciardo -2p, P.di Resta -1p.



A versenysorrend az első futam után: J.Button -25pont, S.Vettel -18p, L.Hamilton -15p, M.Webber -12p, F.Alonso -10p, K.Kobajashi-8p, K.Raikkonen - 6p, S.Perez -4p, D.Ricciardo -2p, P.di Resta -1p.

Csapat sorrend az első futam után: 1- McLaren-Mercedes -40 pont, 2- RBR-Renault -30 p, 3- Sauber-Ferrari -12p,  4- Ferrari -10p, 5-Lotus F1-6p, 6- Torro Rosso-Ferrari-2p, 7- Force India -Mercedes-1p, ...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...