Saturday, June 22, 2013

Pettyes tárnics

Már régebb megkezdett virágismertetőim (A szépséges tavasz) után ismét olyan virágokkal szeretnék foglalkozni amelyeknek megörökítéséhez olykor több tíz, vagy akár több száz kilométert is meg kellett tennünk. Konkrét példa erre a mai virág is:  A Pettyes Tárnics!! Mivelhogy magashegyi növényről van szó, ígyhát nem mindennap találkozik az ember ilyen szépséges virággal.


Ebben az évben a Radnai havasok-Rhododendron túránk alatt lettek a Pettyes tárnicsról készítve a fotók egy (Lumix DMC-LS80) tesztgéppel, amit S.Péternek köszönhetek. Többnapos fotózás alatt lehetőségem adódott evvel az aránylag kis méretű kompakt géppel dolgozni és majdnem az összes beállítási módokat kipróbálni. A legjobban a makró és az  inteligens funkciók leptek meg, hiszen igen jól sikerült képek keleteztek. Nagy hátránya viszont a kis méretű (3x -es) optikai zoom, de összességében véve egy jó, könnyen kezelhető fényképezőgép volt három napig az útitársam.


A Radnai havasok állandó lakója, 1200-2000 méter magasság között található, ahol akár több faja is, szebbnél szebb színekben, a környezetével tökéletes harmoniában kápráztatják az odalátogatókat. Fontos megemlíteni tudományos nevüket is (latininul) hiszen rengeteg olyan növény van a világon még a mai napig is, melyeknek magyar megnevezésük nem is létezik!




A Gentiana punctata L. (Pettyes tárnics) évelő növény, akár 40-50 évig is elél, nius-júliusban virágzik, nagyon érdekesek voltak a pasztelsárga árnyalatú virágai amelyeket még nem teljesen bíbor színű pettyeivel (ahogy mi láttuk) olykor akár 50 cm magasságával tűnt ki a többi virág közül kb. 1900 – 2000 m magasságban a Mosolygó-tó katlanban. A tárnics viráguak rendjébe,  tárnicsfélék családjába tartózik e faj. Valójában egy gyógynövény, amelynek hatóanyagai, mint például a sejtfalakból előállított pektin vagy a rizómából kivont amarogetin sok betegségnél nyújt segítséget. De ezenfelül féreghajtó, antibaktériális, lázcsillapító, és nyálserkentő.


Sokszor örömmel tapasztalom, hogy a nehéz és egyben fárasztó kihívások teljesítése után olyan szép képek születnek melyeket most, így visszanézve nem csak nekem, hanem minden bizonnyal sok olvasónak nyújt nagymértékben kielégítő választ és egyben megoldást kérdéseire e magashegyi virággal  kapcsolatosan. 


Igaz, hogy a Havasszépe (Rhododendron) ezen a helyen (a Radnai havasokban) háttérbe szorítja az összes tárnicsfélék családját (Gentianaceae) és gyakorlatilag minden olyan virágot ami a magashegyi flórához kapcsolódik, ugyanis ez az igen érdekes növény komoly területeket fed be, új arcot ad a hegynek  és abban a periódusban amikor virágzik felülmúlhatatlan látványban részesít miden turistát (erről viszont majd egy új bejegyzésben fogok foglalkozni részletesen).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...