Sunday, July 8, 2012

Formula 1 Brit nagydíj 2012


Mindenki kicsit meg volt ijedve, hogy  a verseny napján is esni fog mivelhogy úgy a július 6.-ai szabadidő edzések és még annál inkább a szombati időmérő edzéseken is esett az eső. A Silverstoni pályára a tegnap (július 7) olyan erős eső zúdult, hogy a FIA stábja kénytelen volt a qvalifikációkat megszakítani. A Q2 időmérőjének a hátralevő 6'19"-ét csak másfél óra szünet után indították el újra. Végül a Q3 végén a rajtrács első helyezetét Alonso nyerte meg, akit Webber és Massa követett.

A mai Brit Nagydíjra (július 8) mindenki örömére, (főleg a több tízezer Brit szurkolóira) nem esett az eső, a verseny megkezdésekor F.Alonso nagyon agresszívan elrajtol és egy olyan manővert hajt végre amivel a második helyen levő Webber elejébe vágva simán az élen marad. Alonso keménykeverékű gumikon kezd és ez a stratégia a verseny végére nem vált be, de erről picit késöbb. A Silverstoni pálya két legjobban rajtoló pilótája, S. Perez aki 6. helyet hoz be és Vergne aki 5. A Force–India csapatának pilótájának,  P.di Restának már a futam elején az ötödik körben befejeződik a verseny.

A 11. körben Massa nagyon látványosan megelőzi Vettelt, majd ugyanebben a körben P. Maldonardo követi el az egész verseny legnagyobb hibáját, ugyanis S. Perezt letolta a pályáról és emiatt a 22 éves fialatal Mexikói pilóta kénytelen volt félbehagyni a versenyt. Egy pár körrel az incidens útán a FIA közölte, hogy a futam után vizsgálják majd a balesetet, de várható és ezt több sportkommentátor is, meg az internettes hírcsatornák is megerősítették, hogy várható egy nagyon nagy büntetés Maldonárdora főleg azért is mert az idén már öt alkalommal okozott balesetet ( az Európa nagydíjon például Hamiltonnal ütközött).  A versenybiróknak ma Nigel Mansel is besegített.

A 19. körben nagyon szép csatát láthattunk Alonso és Hamilton között, ahol végül egy dupla előzéssel a Ferraris győzött. A Mc Laren csapata egy nagon furcsa döntést hozott a 29. Körben, amikoris Hamiltont behivták úgy, hogy csak 7 kört volt kint egy új szett lágykeverékű abronccsal. A Ferrari második pilótálya is jó formában volt, a 36. körben lágykeverékű gumit kap és a negyedik helyre jön vissza pályára. Csapattársának Alonsonak úgyszinén lágy keverékű abroncsokat szerelnek fel a boxban és mint ahogy az elején említettem ez volt a nagy stratégiai hiba, mert a verseny végére már nagyon elkoptak és ezt M. Webber használta, ki aki megnyerte a 2012-es évad kilencedik versenyét, a Brit Nagydíjat.

Alonso csak másokik lett míg S. Vettel állt a dobogó legalacsonyabb fokára. Egy másik említésre méltó inciden K. Kobayashival történt a boxban, amikor kerékcserére hajtott be, de mivelhogy túl későn fékezett le emiatt három csapattársát elütötte. A Sauber istáló szóvivője az nyilatkozta, hogy mindhárom pilótának szüksége volt orvosi segélynyújtásra. A pilóta mindenkitől elnézést kért a baleset miatt. A versenysorrend szép lassan kezd kialakulni, a mai 40 pont a RedBull Racing-Renault csapatának nagyon értékes pontok, ellentétben a Mc Laren csapatával akik a mai futamon nem igazán tündököltek és öt pontot csináltak, Hamilton csak a nyolcadik lett mig Button a tízediken végzett.

Szép Formula 1 versenyt láthattak ma mindazok aki nézték az élő közvetítést. A következő verseny a Német nagydíj lesz amelynek lebonyolítására  július 20-22 között kerül sor.


Pontszerzők: , M.Webber -25pont, F.Alonso -18p, S.Vettel -15p, F.Massa -12p, K. Räikkönen -10p, R.Grosjean -8p, M. Schumacher - 6p, L.Hamilton -4p, B. Senna -2p, J.Button -1p.

A versenysorrend a kilencedik futam után: F.Alonso -129pont,  M. Webber -116p, S.Vettel -100p, L.Hamilton -92p, K. Räikkönen  - 83p, N. Rosberg -75p, R.Grosjean -61p, J. Button-50p, S. Perez -39p, P. Malodonardo -29p, P. Di Resta 27p, M. Schumacher - 23p, ...

Csapat sorrend a kilencedik futam után: 1- RBR-Renault -216 pont, 2- Ferrari -152 p, 3- Lotus-Renault -144p,  4- McLaren-Mercedes -142p, 5- Mercedes -98p, 6- Sauber-Ferrari -60p, 7- Williams-Renault -47p, 8- Force India-Mercedes-44p, 9- STR Ferrari 6p,  ...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...